فراوانی نعمت و حسن سلیقه کدبانوهای گیلان این استان را به آشپزخانه بسیار غنی از غذاهای متنوع و لذیذ تبدیل کرده است به طوری که نقش مهمی در جذب گردشگران به همین منظور دارد.

گیلان آشپزخانه غنی بسیار متنوع و لذیذی است که در جذب گردشگران داخلی و خارجی نقش مهمی دارد.
به دلیل پخت آسان غذاهای فرنگی و تبلیغات پیرامون آنها بخش وسیعی از غذاهای سنتی گیلان شامل انواع آش و غذاهای محلی در حال فراموشی است.

باقلاقاتق
اقلیم و آب و هوای مساعد و خاک مرغوب گیلان انواع مواد خوراکی طبیعی مانند صیفیجات، میوهها، حبوبات و … را دارد.
فراوانی نعمت و حسن سلیقه کدبانوهای گیلانی موجب طبخ خوراکیهای لذیذ شده است به طوری که توجه مسافران زیادی را به همین منظور به این استان جلب میکند.
بسیاری از گردشگران علاوه بر استفاده از طبیعت سبز و زیبای گیلان، برای تناول غذاهای محلی و بسیار لذیذ این استان سفر میکنند به ویژه قرار گرفتن مخلفاتی مانند انواع ترشی، فلفل و زیتونپرورده در کنار این غذاها به لذت خوردنیها میافزاید.
هر ساله در ایام مختلف سال به ویژه در روزهای پایانی جشنواره غذاهای محلی در گیلان برگزار میشود که در حفظ و احیای غذاهای بومی و سنتی این استان تاثیرگذار است.
تاکنون بیش از ۱۷۰ نوع غذا در گیلان شناسایی شده که بخشی از شاخصترین غذاهای محلی این استان در این گزارش آمده است.

میرزاقاسمی
لونگی ماهی سفید، لونگی مرغ محلی، باستیرما پلو، قورما، چغیرتما، برانیپلو و مسما، مهمترین غذاهایی هستند که در ترکیب برخی از آنها استفاده از یک نوع سس خوش طعم محلی به نام «رب ازگیل» که تنها در آستارا تولید میشود در اولویت قرار دارد.
شهرستان مرزی و بندری آستارا به دلیل واقع شدن در سه راه تلاقی گیلان، اردبیل و کشور جمهوری آذربایجان، دارای آداب و سنتهای منحصر به خود است و غذاهای سنتی این منطقه نقش مهمی دارد.

ترشتره
مناطق مختلف گیلان مانند روستای پاشاکی لاهیجان نیز دارای انواع تنوع غذایی، نانهای محلی، برنج خوشپخت و لباسهای رنگارنگ محلی است.
کباب ترش، ماهى گردبیج، بادنجان بورانى، کاله کباب، پلا سرتره، چغرتمه، شویدخولی، مرغ ترش، مرغ فسنجان یا مرغ لاکو، میرزا قاسمی، باقلا قاتق «خورشت باقلی»، ترشتره، کوییخورش «خورشت کدو حلوایی»، آلو مسما، سیرقلیه، اناربیج و ششانداز از جمله غذاهای محلی و بسیار لذیذ نقاط مختلف گیلان است.

سیرقلیه
سیرابیج، شیرینتره، خالو آبه، نازخاتون، موتنجن، لونگی، کولی غورابیج و ماهی فیبیج از جمله غذاهایی هستند که امروزه به ندرت در سفرههای شهری گیلان یافت میشود.
ترش شامی، شامی، کوکوی اشبل، کوکوی گردو، شاه کوکو و کوکوی اوزون برون و… از دیگر غذاهای لذیذ گیلان است.
آش شلغم، آش شیر، آش خرشو، آش ترش، آش قلمکار، آش دوغ و… جزو آشهای معروف گیلان و بسیار لذیذ محسوب میشوند.

شویدخولی
کال کباب، بورانی بادمجان، بورانی اسفناج، چغندر بورانی، زیتون پرورده، اشپل «خاویار ماهی»، ماهیشور، ماهی دودی از جمله چاشنی غذاهای محلی هستند.
فلفل ترشی، سیر ترشی، بادمجان ترشی، هفتابیجار، یارالماسی ترشی، پیاز ترشی و… جزو ترشیجات لذیذ گیلان هستند.



